Denne uges nudges handler om, hvordan du får din familie til at spise mere frugt og grønt. Baggrunden for ugens råd er fra USA, hvor der er foretaget en del nudging forsøg i skolekantiner og cafeteriaer. Forsøgene handler om, hvordan man øger salget af frugt og grønt blot ved at ændre på placeringen, belysningen eller valg af frugtkurv. Disse råd kan du omsætte til dit hjem.

Det anbefales at frugten placeres på et traffikeret sted i dit hjem. Det vil sige på et bord eller på en kommode, som I tit går forbi. Alternativt kan frugten sættes ved computeren eller ved tv-et. Stedet skal være oplyst. Forsøg viser nemlig at der spises mere af frugten, når den kommer frem fra de mørke kroge og hen i spotlight.

Frugtkurven skal vælges med omhu. Vigtigt at frugten er synlig. Du skal altså udskifte de ugennemsigtige skåle med trådkurve eller glasskåle. Her er frugten er synlig. Det vi ser, er det vi spiser. Frugtskålen skal helst placeres op mod en baggrund i lyse kontrastfarver. Herved fremstår frugten mest appetitlig f.eks. gule appelsiner på en lys blå dug.

Et andet forsøg viser at folk spiser mere af udskåret frugt end af hel frugt. Dette råd kan bruges til frugt- og grøntsagsfade, hvor vi sidder og ser tv eller spiller computer. Fadet skal stå inden for en armslængde. Frugt på traffikerede områder skal omvendt være hel frugt, så det er nemt at snuppe med i forbifarten.

Sådan får altså nudget din familie til flere gulerødder og mere pink lady. Husk at købe blandet frugt, så der er noget for enhver smag. Endvidere ser det også mere festligt og tillokkende ud, når der er forskellige former og farver i skålen.

Skærmbillede 2016-01-02 15.43.25

Disse forsøg må gerne afprøves hjemme.