Det handler om typer af fedtstof. Om at tage det sunde valg. Skal det være rapsolie fra de gule, danske rapsmarker, olivenolie fra Middelhavsområdet eller kokosolie fra Bounty øen?

Generelt spiser vi for meget fedt. Selvom vi er sundhedsbevidste, som aldrig før, får 50% af os for meget fedt. Problemet er størst når det handler om mættet fedt. Usundt mættet fedt fra smør, mælkeprodukter, ost og kød øger risikoen for livsstilssygdomme.

Hvis madens indhold af mættede fedtsyrer er for højt, får det blodets indhold af kolesterol til at stige, og dermed øges risikoen for hjerte-kar-sygdom. Det er derfor en god idé at bruge så lidt som muligt af de faste, hårde fedtstoffer og i stedet bruge plantefedt samt vælge magre mejeriprodukter, magert kød, magre kødprodukter

Nudging for valg af sunde fedtstoftyper:

  • Frem med planteolierne. Sæt dem lige ved hånden ved kogepladerne.
  • Sæt pesto, mayonnaise, humus og fedtfattig smøreost i øjenhøjde i køleskabet. Brug det på brød i stedet for smørret.
  • Gem smør af vejen i en hvid smørskjuler, som falder i ét med køleskabet og forsvinder ud af dit synsfelt.
  • Er det helt umuligt at undvære mættet fedt fra bacon eller feta ost, så brug den halve mængde af det du plejer. Hak det meget fint og fordel smagen over retten. Du vil opleve at den halve portion er smag nok, når blot det er fordelt.

 

Fedt smager jo godt.

Fedt har indflydelse på, hvor stærkt eller svagt en smag trænger igennem, og det påvirker tidspunktet for, hvornår smagen opfattes, og hvornår den forsvinder i munden igen. Dette kaldes at afrunde smagen. Fedtets evne til at afrunde smagen er det sværeste at efterligne i fedtfattig mad. Derfor er det vigtigt at tilsætte sunde umættede smagsgivere til maden, når det mættede fedt skal erstattes. Vælg pesto, nødder, soltørret tomat, oliven, tapanade, avokado, krydret olie, græskarkerner, pinjekerner m.m.

Hvilken olie skal jeg vælge? 

Olier med lavt indhold af polyumættede fedtsyrer er mest stabile ved stegning og hermed mest modstandsdygtige mod haskning. Dette gør rapsolie og olivenolie til det bedste valg ved stegning. Der kan dannes sundheds skadelige stoffer ved opvarmning af olier, og jo flere polyumættede fedtsyrer, der er i olien, jo hurtigere sker haskningen. Ved almindelig køkkenmæssig tilberedning sker nedbrydningen imidlertid så forholdsvis langsomt, at det ikke har sundhedsmæssig betydning.

Kokos på mode.

Kokosolie er IKKE sundt. 90% af kokosfedtet består af det skadelige mættede fedt. Kokosfedt indeholder store mængder af fedtsyrekæderne laurinsyre og myristinsyre, som begge hæver kolesterolet i blodet. Så selvom kokosolie er meget moderne og oppe i tiden, så er kokosfedtet lige så usundt som en klods stegemargarine.

Nudgingdiætisterne vælger derfor at sende kokosolien retur til Bounty øen på en enkeltbillet, og i stedet nyde rapsolien fra de smukke gule danske rapsmarker. Sundt for både krop og sjæl.