Vi ved at rigtig meget kage, slik og chips spises på automatpilot. Vi tænker ikke så meget over det, men snupper lige et stykke, når vi går forbi. Alle har ret til guf i ny og næ, men det skal være et overvejet tilvalg og så skal det være kalorierne værd. For at sætte fokus på at foretage et bevidst tilvalg af guf, er denne uges nudge at bede om alt det slik, kage eller de chips, som du vil have.
• På kontoret skal du spørge din kollega om hun vil skære et stykke til dig af kagen. Hvis sekretæren har bolsjer stående fremme skal du spørge om hun vil række dig et bolsje. Du må ikke tage det selv.
• I kiosken eller butikken skal du sige højt ”jeg har lyst til slik” før du må købe en pose. Alternativt skal du bede en anden kunde om at række dig slikposen.
• Hjemme skal du bede husets yngste beboer om at hente dine chips, hvis du vil spise nogle.
• I sociale sammenhænge skal du sætte dig så langt som muligt fra slikskålen og bede om hvert eneste stykke slik. Tag kun et stykke af gangen.
Ved at sige det højt, bliver du opmærksom på hvor meget slik du spiser. Opmærksomhed skaber bevidsthed og giver muligheden for at foretage et velovervejet valg. Vil jeg bede Hanne om at række mig slikskålen for 14. gang og skal lille Emil vækkes kl. 22 for at hente chips til mor i køkkenet eller er det ikke kalorierne værd??