Hvordan gør de? Hvordan holder de franske kvinder den slanke linje i et land med lyst brød, lækre oste, skøn rødvin og tre retters menu før sengetid? Det var en gåde jeg satte mig for at studere på nært hold, da jeg denne sommer pakkede min kuffert og satte kursen mod Provence.

Svaret var enkelt og ligefor, men måske ikke lige den første tanke hos en dansker. De franske kvinder nyder maden, skønheden og livet. På markedet under den brændende sol går kvinderne sludrende blandt boderne og udvælger de smukkeste og smagfulde grøntsager. De køber friske fisk og duftende blomster. De har god tid.

Maden tilberedes af enkle, men gode råvarer. Køkkenet dufter af rosmarin og timian, mens maden simrer og de mange grøntsager koges ind. Måltidet indtages med grin, familie og venner. Der spises i roligt tempo. Maden smages og nydes, mens snakken går lystigt. Kvinderne spiser med opmærksomhed. De spiser lidt, men spiser godt mens de drikker et enkelt lille glas rødvin. Efter aftensmaden går hun med sin veninde op til bænken ved udkigspunkter nær kirken og nyder aftenen i hyggeligt selskab.

Vi danskere kunne tage ved lære af de franske kvinder. I stedet for at stresse over madlavning og hastigt få maden kastet i munden og måltidet overstået før vi falder trætte om på sofaen med en plade chokolade, så vil nydelse, opmærksomhed og en aftentur give os et bedre måltid og en sundere krop.

Så nyd livet, maden og langsomheden. Bon appetit